Onder design kan verschillende dingen worden verstaan. De term omvat discliplines als het opzetten van een Informatie structuur (Informatie Architectuur), het definieren van interacties (Interaction Design) en een optimale gebruikerservaring (User Experience Design) en het creeeren van een visueel aantrekkelijke layout.

De basis voor een visueel design word gelegd in het onderzoek naar de historie, branche en intenties van het bedrijf, de doelgroep, en de wensen van de klant. Bij 42functions word deze informatie meestal gedeeld via een zogenaamde ‘moodsessie’.

De moodsessie leid tot een algemeen beeld van hoe de website of applicatie eruit moet komen te zien. Dit beeld omvat zowel kleuren en vormen gebruikt op de website of applicatie. Daarbij wordt ook bijvoorbeeld bepaald wat voor soort afbeeldingen/fotografie er op de website worden weergegeven en wat wat voor een soort typografie er word gehanteerd.

Gecombineerd met een wireframe, welke de paginastructuur en belangrijke elementen bevat, leid het visuele design tot een exact prototype van de website/applicatie. Het prototype kan worden uitgewerkt voor verschillende platformen, waaronder desktop computers en mobiele apparaten.

In de designfase word er nauw samengewerkt met front- en backend specialisten om het realisatieproces zo vlot mogelijk te laten verlopen.