responsive_web_designIeder apparaat heeft haar eigen interactie. Hoewel een website prima kan functioneren op een desktop wil dat niet meteen betekenen dat deze ook optimaal presteert op een mobiele telefoon. Tijdens de ontwikkeling van websites kijkt 42functions daarom altijd naar zowel de desktop variant als een mobiele variant.

Waar voorheen een aparte website voor de mobiele bezoekers moest worden ontwikkeld is de techniek nu zover dat we ‘responsive’ websites kunnen maken. Een ‘responsive’ website is één website, welke zichzelf aanpast basis van de schermgrote van het apparaat. ( mobiel, tablet, etc. )

Responsive websites

Omdat bij een responsive website altijd dezelfde code wordt ingeladen is dit de meest flexibele oplossing die momenteel voor handen is. Wijzigingen die aan de website worden gedaan zijn direct op alle apparaten zichtbaar, in tegenstelling tot een aparte website voor mobiele apparaten (‘mobile specific’) waarbij de wijzigingen nog eens extra op de mobiele variant doorgevoerd moeten worden.

Om een website responsive te maken, dient hier bij de opzet van de website wel rekening mee te worden gehouden. Dit omdat er direct rekening gehouden moet worden met de plaatsing van de elementen op de website en hun functie. Omdat de functionaliteit niet gewijzigd kan worden binnen een responsive website is het van belang dat deze direct werkt voor zowel de desktop versie als de mobiele versie.

Mobile specific website

In niet alle gevallen is een responsive website mogelijk, dan kan er altijd nog gekozen worden voor een mobile specific website. Dit is een website die qua techniek los staat van de normale website. Bijvoorbeeld: m.domein.com. Een mobile specific website geeft daarmee de vrijheid om een compleet andere visualisatie te hanteren dan de desktop variant. Deze visualisatie is vaak beter afgestemd op het mobiele verkeer.

Let op: Een mobile specific website kan nadelige gevolgen hebben voor de zoekmachine positie, mocht deze niet correct zijn opgezet.

Het maken van een keuze

Er zijn verschillende factoren die mee spelen in de keuze voor de juiste oplossing. Om hier een gegronde keuze voor te kunnen maken is het noodzakelijk om te kijken naar de zaken die voor uw website relevant zijn. Dit is vaak een afweging waarbij onderhoud, performance, stabiliteit en het beheer een grote rol spelen.

Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor uw mobiele bezoekers, kunt u ons artikel: Going mobile lezen.

Ook deze website is responsive! klik hier om onze mobiele website te bekijken.